Eerstvolgende ophaalmoment:
woensdag 22 januari
Groente, Fruit en Tuinafval
Jaaroverzicht
Dit verzoek is nog niet goedgekeurd |
Notificaties
Vul uw e-mailadres in en kies een of meerdere afvalsoorten om een notificaties te ontvangen. U ontvangt altijd eerst een link via e-mail om de aanmelding te bevestigen. Let op: geeft u aan een notificatie te willen ontvangen voor klein chemisch afval, dan ontvangt u de datum waarop u zelf het afval kunt afgeven op een vaste locaties in uw gemeente. Kijk voor meer info bij Afvalsoorten onder klein chemisch afval.
Scheidingsinfo
Klik op onderstaande iconen voor informatie over het type afval.
- milieustraat
- restafval
- gft
- papier
- frituurvet
- elektrische apparaten
- textiel
- glas
- grofvuil
- kca
- grof tuinafval
- Minicontainer
- PMD
- Medisch
Milieustraat
Wat brengt u naar de milieustraat?
Autobanden, klein chemisch afval, asbest*, tuinafval, hard kunststof, piepschuim, vlakglas, schone grond, electrische apparaten, papier, PMD afval, metalen, bruikbare goederen, grof huishoudelijk afval, hout, puin, matrassen en dakleerbitumen. Voor meer informatie raadpleegt u milieustraat Oisterwijk of milieustraat Haaren.
* check de website van de gemeente
Betaling op de milieustraat is alleen mogelijk met PIN. Bedrijfsafval wordt niet geaccepteerd. Volg de aanwijzing van de medewerkers aldaar.
Tip: Houd uw afval in uw auto of aanhanger goed gescheiden voordat u naar de milieustraat gaat. Zo kunt u sneller lossen en bespaart u tijd.
Milieustraat Oisterwijk (alleen toegankelijk voor inwoners van Oisterwijk)
Veldweg 8, Oisterwijk
Telefoon: 013 - 528 77 05
Geopend woensdag en vrijdag 10.00 tot 16.30 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.
Milieustraat Haaren
Helvoirtseweg 6 B, Haaren
Geopend woensdag 13.30 tot 16.30 uur en zaterdag van 9.00 tot 15.00 uur.
Op erkende feestdagen zijn de milieustraten gesloten. Gedurend het jaar kunnen openingstijden afwijken, bijvoorbeeld met carnaval, bij extreme weerstomstandigheden of te verwachten drukte. Kijk voor uw bezoek aan de milieustraat op de Afvalstoffendienst app, de sociale media kanalen of www.oisterwijk.nl/milieustraat-oisterwijk of www.oisterwijk.nl/milieustraat-haaren. voor de actuele openingstijden.
Restafval
Wat is het?
Onder restafval wordt al het afval verstaan dat overblijft nadat de verschillende afvalsoorten zo goed mogelijk zijn gescheiden. De volgende afvalstromen horen hier dus niet bij: GFT-afval, papier, glas, textiel, plastic verpakkingen, klein gevaarlijk afval, electrische apparaten en zeker geen asbest.
Hoe zamelen we het in?
- bij laagbouw gescheiden via de grijze minicontainer;
- bij appartementen / flats via een (ondergrondse) verzamelcontainer voor restafval.
Wat gebeurt ermee?
Het restafval gaat naar een verbrandingsoven. Voordat het de oven ingaat worden metalen met magneten uit het restafval gehaald. Bij verbranding komt energie vrij waarmee naast warmte ook elektriciteit wordt geproduceerd.
Groente, Fruit en Tuinafval
Wat is het?
Onder andere:
- etensresten, schillen en eierschalen
- koffiefilters en theezakjes
- groente- en fruitresten
- mest van huisdieren
- bloemen, planten, gras en bladeren
- klein snoeiafval (geen takken dikker dan 8 cm)
Hoe zamelen we het in?
- bij laagbouw gescheiden via de groene minicontainer;
- bij appartementen / flats niet gescheiden, het kan in verzamelcontainer voor restafval tenzij er aparte gft-containers zijn geplaatst.
Wat gebeurt ermee?
Het gft-afval wordt vergist tot groen gas. Het restproduct wordt verwerkt tot compost.
Tips
Om stank en beestjes in de groene cointainer tot een minimum te beperken:
- verpak etensresten in een composteerbare zak of wat keukenpapier. Zo voorkomt u dat vliegen op de etensresten afkomen om daar hun eitjes te leggen
- vliegen en maden houden van mottenballen, klimop en lavendel. De geur houdt vliegen op afstand. Vooral een panty met mottenballen aan het handvat van de container werkt.
- zet de container zoveel mogelijk in de schaduw in de zomer. En op een beschutte plek, in berging of garage, in de winter.
- gebruikt u afvalzakken in de container? Sla die dan naar binnen voor u de container aanbiedt. Gebruik alleen composteerbare zakken met KIEM logo in de GFT container
- voorkom vastzittend afval in de container. Duw het afval nooit vast in de container. Leg wat krantenproppen onder in de container om vastvriezen vam afval te voorkomen.
Papier en karton
Wat is het?
Alles wat van papier of karton is zoals kranten, folders, tijdschriften, dozen en enveloppen.
Wat is het niet?
Onder andere behang, foto’s, zuivel- en frisdrankpakken, geplastificeerd papier en keukenpapier.
Hoe zamelen we het in?
- bij laagbouw gescheiden via de grijze container met blauwe deksel
- bij appartementen / flats via een (ondergrondse) verzamelcontainer voor papier
Wat gebeurt ermee?
Het oud papier wordt bewerkt zodat het opnieuw als grondstof kan worden ingezet.
Frituurvet en Olie
Wat is het?
Het gaat om frituurvet uit uw frietpan, restjes bakolie en jus. Bij voorkeur wordt dit apart gehouden in de originele verpakking (frituurvetflacon).
Hoe zamelen we het in?
Frituurvet en olie kan in een afgesloten verpakking, afgegeven worden bij de chemocar op de milieustraat (is alleen op zaterdag aanwezig). Voor adressen in Oisterwijk waar een container staat voor recycling van frituurvet zie www.hergebruikfrituurvet.nl.
Wat gebeurt ermee?
Van frituurvet kan een prima bio-brandstof worden gemaakt.
Elektrische apparaten
Wat is het?
Alle producten / apparaten waar een stekker aan zit of die op batterijen werken. In grote lijnen kunnen we deze producten onderverdelen in:
Grote elektr(on)ische aparaten:koelkasten, diepvriezers, wasmachines, wasdrogers, vaatwassers , televisies
Kleine elektr(on)ische apparaten: alle elektr(on)ische apparaten die in de boodschappentas passen zoals strijkijzers, elektrisch gereedschap, mixers, elektrische tandenborstels, babyfoons, opladers, speelgoed.
Hoe zamelen we het in?
U kunt uw oude apparaat, bij aankoop van een nieuw product, inleveren bij de leverancier. Deze is verplicht het oude apparaat gratis in te nemen bij aankoop van een nieuw apparaat. Grote apparaten kunt u kwijt bij de milieustraat. Kleine apparaten brengt u naar de chemocar of de milieustraat.
Wat gebeurt ermee?
Alle apparaten worden gedemonteerd in verschillende grondstoffen zoals verschillende metaalsoorten en kunststofsoorten. Deze worden opnieuw als grondstof ingezet bij de productie van nieuwe apparaten.
Textiel
Wat is het?
Alle draagbare en niet-draagbare textiel afkomstig van huishoudens. Hieronder wordt verstaan zowel kleding als huishoudtextiel (lakens, handdoeken, gordijnen) en schoenen en accessoires (hoeden, petten, riemen e.d.).
Wat hoort er niet bij?
Tapijt, vloerbedekking, kussens, dekbedden, matrassen en zwaar vervuilde of natte kleding en schoenen.
Hoe zamelen we het in?
Verspreid over de gemeente staan blauwe textielcontainers herkenbaar aan de sticker van de kringlooplijn. Zorgt u er voor dat het textiel droog is en in gesloten zakken aangeboden wordt. Ga in "menu" naar "inzamellocaties" en vind de dichtstbijzijnde container. U kunt textiel ook kwijt bij de milieustraat en de kringloopwinkel.
Wat gebeurt ermee?
De containers worden door medewerkers van de kringloopwinkel geleegd. Het textiel wordt uitgesorteerd en afhankelijk van de kwaliteit hergebruikt of verwerkt tot bijvoorbeeld poetsdoeken.
Glas
Wat is het?
Het gaat om verpakkingsglas zoals potjes van bijvoorbeeld groente, jam en appelmoes, flessen van bijvoorbeeld wijn en frisdrank en verpakking van cosmetica zoals parfumflesjes.
Wat is het niet?
Al het glas dat geen verpakking is, zoals (kristallen) glazen ovenschalen, drankglazen en vazen en vissenkommen, hoort bij het restafval. Vlak glas (zoals ruiten) kan bij de milieustraat worden gebracht en spiegels hoort bij het restafval. Ook gloeilampen en TL-buizen horen er niet in, dit is klein gevaarlijk afval (KGA).
Hoe zamelen we het in?
Verspreid over de gemeente staan groene (ondergrondse) glasbakken. Hierin kan het glas gescheiden naar kleur worden aangeboden. Ga naar "menu", "inzamellocaties" en vind de dichtstbijzijnde glasbak. U kunt glas ook kwijt bij de milieustraat.
Wat gebeurt ermee?
Glas kan eindeloos opnieuw als grondstof worden ingezet. In nieuw verpakkingsglas wordt ongeveer 60% oud glas verwerkt.
Grofvuil
Wat is het?
Grof afval is afval dat door omvang of gewicht niet in uw container past en niet gescheiden kan worden aangeleverd zoals meubilair, laminaat, keukenkastjes en vloerbedekking. Alle afvalstromen die op de milieustraat gescheiden kunnen worden aangeleverd zijn geen grof afval.
Hoe zamelen we het in?
Gaat het om herbruikbare spullen dan wordt dit gratis aan huis ingezameld door het kringloopbedrijf. Maak hiervoor een afspraak met de kringlooplijn 0900 82 12 248. Het kan ook worden afgegeven bij de milieustraat.
Grof afval kan tegen betaling aan huis worden opgehaald. Bel voor een afspraak en het voorrijtarief met 013 - 528 77 05. Daarnaast betaalt u een tarief per afvalsoort gelijk aan het tarief dat wordt gehanteerd op de milieustraat. Het kan ook tegen betaling worden afgegeven bij de milieustraat. Klik hier voor het tarief.
Openingstijden milieustraat:
Veldweg 8 in Oisterwijk:
- woensdag 10.00 - 16.30 uur
- vrijdag 10.00 - 16.30 uur
- zaterdag 10.00 -16.00 uur
U kunt op de milieustraat alleen maar met pinpas betalen, niet contant.
Gratis | Tegen betaling |
asbest | snoeihout >2m3 |
autobanden (maximaal 5 stuks) | autobanden met velg |
electr(on)ische apparatuur | bouw- en sloopafval |
glas | dakleer |
KCA | grof restafval |
luiers | A/B hout |
plastic verpakkingsmateriaal | C Hout |
metaal | puin |
textiel | |
vlakglas | |
harde kunststoffen | |
papier | |
piepschuim | |
snoeihout <2m3 |
Klein chemisch afval
KLEIN CHEMISCH AFVAL
Wat is het?
Klein chemisch afval kun je gemakkelijk herkennen aan het KCA logo (of KGA: klein gevaarlijk afval). Het gaat hierbij veelal om stoffen die gevaarlijk kunnen zijn (brandbaar, giftig en bijtend).
Klein chemisch afval is onder te verdelen in
- Huishoudelijk KCA: batterijen, spaarlampen, TL-buizen, vloeibare gootsteenontstopper, lampenolie, petroleum, bestrijdingsmiddelen, insectenmiddelen;
- Medicijnkastje: medicijnen, kwikthermometers, injectienaalden;
- Doe-het-zelf producten: verf, lak, beits, houtverduuzamingsmiddelen, terpentine, thinner, verfafbijtmiddel, verfverdunner, kwastreiniger, kwastontharder, wasbenzine;
- Hobby: foto-fixeer, foto-ontwikkelaar, etsvloeistoffen (zwavel-, salpeter- en zoutzuur);
- Vervoer: accu’s, (afgewerkte) olie en remolie, benzine, oliefilters.
Hoe zamelen we het in?
KCA kunt u afgeven bij de chemokar. Deze staat iedere vier weken op een vaste locatie in Moergestel en Oisterwijk. Kijk hieronder wanneer de chemokar bij u in de buurt staat en lever uw kca in van 17.00 tot 20.00 uur. U kunt uw kca natuurlijk ook elke zaterdag afgeven bij de chemokar op de milieustraat.
De standplaatsen vindt u
- op de parkeerplaats van de Jumbo, Rootven 38 in Moergestel; 20 maart, 17 april, 15 mei, 12 juni, 10 juli, 7 augustus, 4 september en 2 oktober 2025
- op de parkeerplaats van Jumbo aan de Pannenschuurlaan 32 in Oisterwijk; 27 maart, 24 april, 22 mei, 19 juni, 17 juli, 14 augustus, 11 september en 9 oktober 2025.
- op de parkeerplaats van de Albert Heijn, Dorpsstraat 34 in Oisterwijk: 3 april, 1 mei, 5 en 26 juni, 24 juli, 21 augustus, 18 september en 16 oktober 2025.
Wat gebeurt ermee?
Voordat het KCA wordt verbrand, worden er zoveel mogelijk bruikbare materialen uitgehaald (metalen) en stromen met een hoge verbrandingswaarde worden ingezet als secundaire brandstof (zoals verf en lijm). Bij de verbranding van de reststroom komt energie vrij waarmee naast warmte ook electriciteit wordt geproduceerd.
Grof tuinafval
Wat is het?
Grof tuinafval is: snoeiafval, takken en ander houtachtige delen met een doorsnede vanaf 3 cm of een lengte van 1 meter, bomen, heesters, struiken, stammen en stronken. Bielzen, tuinhekken en tuinschuttingen zijn geen grof tuinafval.
Hoe zamelen we het in?
Je levert 1 keer in de maand maximaal 2m3 grof tuinafval gratis in bij Firma Bruurs in Moergestel, Heuvelstraat 20, in Moergestel. Dat kan tussen 08.00 en 16.00 uur. Kijk voor de data op: www.oisterwijk.nl/grof-tuinafval
Wat gebeurt ermee?
Het grof tuinafval wordt verkleind. De houtsnippers die daarbij vrijkomen worden gebruikt als biobrandstof in een biomassa-energiecentrale.
Minicontainer
Op de inzameldag kunt u vanaf 7.30 uur de vuilniswagen verwachten. Zorg dat uw afval op tijd buiten staat maar niet eerder dan 21.00 uur de avond ervoor.
- Zorg ervoor dat het deksel van de container dicht is
- Zet de containers met de wielen richting de woning
- Stamp het afval niet aan
- De container mag maximaal 75 kg wegen
- Haal uw container nadat deze is geleegd nog dezelfde dag binnen en zet hem op eigen terrein
- Houd bij het parkeren van uw auto rekening met de ruimte voor de vuilniswagen.
- Voorkom vastzittend afval in de container. Duw het afval nooit vast in de container. Leg wat krantenproppen onder in de container om vastvriezen van afval te voorkomen. Zet de container in de winter op een beschutte plek, in een berging of garage.
- Gooi lege batterijen niet bij het restafval. Dit kan brand veroorzaken. Breng ze naar de milieustraat of de inleverpunten bij winkels en supermarkten die batterijen verkopen.
Plastic, Metalen en Drankkartons
Wat is het?
Veel herbruikbare materialen uit ons huishoudelijk afval zoals blik en plastic, komen nu bij het restafval terecht. Dat is jammer want zo gaan herbruikbare grondstoffen verloren. Door het huishoudelijk afval goed te scheiden zorgen we voor duurzaam hergebruik én ons restafval wordt minder. Het verwerken van het restafval is namelijk ook een stuk duurder.
Drank- en conservenblikjes, stalen siroopflessen, aluminium schaaltjes van levensmiddelen en lege kartons van vruchtensap, melk, vla of soep mogen in de Plastic Heroes-zak. Piepschuim, chipszakken, kunststof gebruiksvoorwerpen, verfblikken en spuitbussen van bijvoorbeeld deodorant, karton of ander papier mogen niet in deze zak. Plastic, metalen en drankkartons noemen we ook PMD-afval.
Plastic verpakkingen, wel
- plastic tasjes en broodzakken
- verpakking van vleeswaren en kaas
- folies om tijdschriften en reclamefolders
- verpakkingen van tandenborstels, snoeren en schroeven
- boterkuipjes, sausbakjes, smeerkaas-, paté- of koffiemelkkuipjes
- groente-, fruit- en saladebakjes of -zakjes, patatbakjes
- bekers voor yoghurt, vla, slagroom, ijs
- deksels van potten pindakaas, chocopasta, jam
- knijpflessen voor sauzen zoals ketchup en mayonaise
- flacons voor wasmiddelen, schoonmaakmiddelen
- flacons voor bijvoorbeeld shampoo, douchegel, badschuim en zeep
- tubes voor bijvoorbeeld gel, crème, bodylotion en tandpasta
- flessen voor olie en azijn
- flessen voor frisdrank, water en zuivel
- potjes voor gel, medicijnen, vitamines
- plantenpotten
Plastic verpakkingen, niet
- verpakkingen met inhoud
- verpakkingen van chemisch afval, make-upverpakkingen, terpentineflessen, kitkokers
- piepschuim, snackverpakkingen, vleesschaaltjes, verpakkingsvulmateriaal
- resten papier, karton of folie, afdekmaterialen, chipsverpakkingen, doordrukstrips (pillen of kauwgom)
- hard kunststof (speelgoed, tuinmeubelen)
- landbouwfolie
Blikverpakkingen, wel
- drankblikjes zonder statiegeld (voor frisdrank, bier)
- stalen siroopflessen
- conservenblikken (soep, pastasaus)
- aluminium schaaltjes van levensmiddelen
Blikverpakkingen, niet
- verfblikken
- spuitbussen van verf
- verpakkingen van chemische producten
- spuitbussen van deodorant, toiletverfrissers en scheermschuim (waar drijfgas in zit)
Drankenkartons, wel
- kartonnen pakken voor vruchtensappen, water en wijn
- kartonnen pakken voor melk, vla en yoghurt
- kartonnen pakken voor soep en pastasaus
Drankenkartons, niet
- verpakkingen met vla- of yoghurtresten
- drankenkartons waarin ander materiaal is gestopt
- los karton (doosjes) of ander papier
Hoe zamelen we het in?
Het plastic verpakkingsafval wordt aan huis ingezameld in de daarvoor bestemde speciale plastic Heroeszakken. Deze zijn gratis te verkrijgen bij supermarkten, kringloopwinkel en balie van het gemeentehuis.
Medisch
Luiers en incontinentiemateriaal levert u gratis in bij een aantal speciale luiercontainers. U gebruikt hiervoor de speciale luierzakken. U mag luiers ook inleveren bij de chemokar.
Kijk voor meer informatie op https://www.oisterwijk.nl/luiers.
Inzamellocaties
Hieronder staat een kaart afgebeeld van Google Maps. Door een icoon te selecteren worden de betreffende inzamellocaties getoond. Onder deze kaart staat nogmaals van elk type afval de inzamellocatie met het dichtsbijzijnde adres weergegeven.
Hieronder staat een lijst met de dichtsbijzijnde inzamelpunten in de buurt van uw postcode. Onder deze lijst vindt u een link waar u alle locaties in uw gemeente kunt bekijken
glas De Kuil
milieustraat veldweg
textiel Frabriekspad bij emte
papier Lindeplein 5061NH OISTERWIJK Containernummer: 143-2
Melding maken
Minicontainer niet geleegd? Ondergrondse container kapot of vol? Verzamelcontainer bij uw appartementencomplex vol?
Maak hier een melding.
Een container wisselen of aanvragen? Een container kapot of kwijt?
Mail dan naar afvalstoffendienst@s-hertogenbosch.nl of bel met de Afvalstoffendienst op 073–615 65 07, iedere werkdag bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur.